doorslaand vocht behandelen
Als neerslag de kans krijgt om in de muren van uw woning te trekken is er sprake van doorslaand vocht. Dat is een lastig probleem, dat u beter niet kunt onderschatten. Voor de behandeling moet in eerste instantie de buitenkant van de woning worden hersteld. Dat gebeurt in enkele stappen. Eerst worden lekke waterafvoeren en –goten gerepareerd. Vervolgens worden gaten in de muren en beschadigd metselwerk hersteld. Dan worden de muren geïmpregneerd met een waterdichte beschermingslaag. Als het vocht naar binnen door is geslagen kan het nodig zijn om de binnenmuren te behandelen met een schimmeldodende en vochtwerende laag.

Hoe herkent u doorslaand vocht?

De symptomen van doorslaand vocht kunt u vrij gemakkelijk herkennen. Als het metselwerk of voegwerk afbrokkelt, als er scheuren in de bakstenen komen en als er witte plekken en mos op de buitenmuren ontstaan is de kans groot dat u last heeft van doorslaand vocht. Binnenshuis is doorslaand vocht zichtbaar doordat er onregelmatige vochtplekken ontstaan, vooral boven aan de muren. Als u geen maatregelen neemt zullen die vochtplekken op den duur steeds groter worden. Er kan dan schimmel ontstaan en het behang of pleisterwerk in huis kan loslaten. Doordat het vochtgehalte binnen in huis erg hoog wordt kan het bovendien muf gaan ruiken.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht?

Een muur neemt normaalgesproken nooit vocht of regenwater op. Maar in de loop der tijd kunnen muren poreus worden. Dat kan veroorzaakt worden door beschadigingen, maar ook doordat er klimop tegen de muur groeit en door sterke temperatuurwisselingen. Door deze oorzaken ontstaat doorslaand vocht, vooral voor bij oudere woningen. Maar ook nieuwe woningen kunnen last hebben van doorslaand vocht. De oorzaak daarvan is vaak een constructiefout of een lekke dakgoot. Een andere oorzaak is optrekkend vocht. Dat is grondwater dat door de fundering in contact komt met de muren en op deze wijze naar binnen dringt.

Een vochtbestrijder inschakelen om de vochtproblemen te verhelpen? Kijk op de website Avwbvba.be

gevolgen doorslaand vocht

Gevolgen van doorslaand vocht

Vocht in huis is niet prettig, want het veroorzaakt allerlei problemen. Er ontstaat schade aan de muren, vloeren en plafonds en er kan schimmel ontstaan. Het vocht kan er zelfs voor zorgen dat uw parketvloer krom trekt en dat de meubels beschadigen. Een vochtig huis is slecht voor uw gezondheid. Omdat het koud aanvoelt wordt de kachel een graadje hoger gezet. Vocht in huis is dus een serieus probleem. Het is ongezond, onprettig en veroorzaakt een hogere energierekening. Het vervelendste is dat de overlast steeds erger wordt als er niets aan wordt gedaan. Als u last heeft van doorslaand vocht is het dus belangrijk dat u er iets aan laat doen.

Lees meer over doorslaand vocht op Wikipedia.

Behandelmethodes

Het behandelen van doorslaand vocht is lastig, maar niet onmogelijk. Er is keus uit drie behandelmethoden of een combinatie van die methoden. De eerste methode is het aanbrengen van een isolatielaag op de buitenmuur. Die laag beschermt tegen alle weersinvloeden en daardoor is uw woning meteen goed geïsoleerd. Als u uw woning aan de buitenzijde op deze manier isoleert is het niet nodig om scheurtjes en dergelijke eerst te repareren. Na het isoleren moet er wel nieuwe gevelbekleding worden aangebracht.

Isoleren binnenmuren

Het isoleren van de binnenmuren lijkt op het eerste gezicht een simpele en doeltreffende oplossing. De muren worden geïsoleerd en de lelijke schimmelplekken worden mooi afgedekt. Maar isolatie van de binnenmuur is niet voldoende om de vochtproblemen voorgoed te verhelpen. Als de buitenmuren niet worden behandeld zal het vocht de muur steeds erger aantasten, waardoor onherstelbare schade aan de constructie ontstaat.

Wanneer u uw woning gaat isoleren heeft u mogelijk recht op een premie van de overheid of uw netbeheerder. Via deze links leest u hier meer over:
Premie van de netbeheerder voor het isoleren van de spouwmuur
Premie voor muur- en vloerisolatie van de netbeheerder
Isolatiepremie voor isoleren via de binnenmuur

Impregneren buitenmuren

Een methode waardoor uw woning uiterlijk het minst wordt aangetast is impregneren van de buitenmuren. Bij impregneren wordt een vloeibare waterafstotende laag op de gevel aangebracht. Deze laag beschermt ook tegen vuil. Het is nodig dat u de gevel voorafgaand aan de behandeling goed laat schoonmaken en vervolgens alle beschadigingen aan het metselwerk laat repareren. Als dat niet gebeurt kan er alsnog vocht binnendringen.

Video: impregneren gevel

In deze video ziet u het resultaat na het impregneren van de gevel:

Prijzen van het behandelen van doorslaand vocht

Het behandelen van vochtproblemen is lastig. Als u niet zeker bent van een juiste aanpak is het aan te bevelen om een specialist in te schakelen. Hij zal de oorzaak van de vochtproblemen onderzoeken en advies geven over de aanpak van de problemen. Houd er rekening mee dat de prijs sterk afhankelijk is van de onderliggende oorzaak van het doorslaan van vocht en een optelsom is van een combinatie van oplossingen.

Prijstabel: kosten vochtbestrijding doorslaand vocht

WerkzaamhedenGemiddelde prijs*
Impregneren€8,- tot €12,- per m²
Impregneren + gevelreiniging€13,- tot €32,- per m²
Vochtwerende verf€250,- per 10 liter
Nieuwe gevelbekleding€40,- tot €250,- per m²

* Dit zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren.

Meer informatie over de kosten voor vochtbestrijding.

Ontvang een renovatiepremie voor het gedeeltelijk financieren van de vochtbestrijding. Op vlaanderen.be staan de voorwaarden en meer informatie. Is uw woning ouder dan 10 jaar en laat u nieuwe gevelbekleding aanbrengen? Dan betaalt u het verlaagde btw-tarief van 6%. Lees hier meer over op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Gevel impregneren prijzen

Het impregneren van een gevel kost tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Maar er zijn bijkomende kosten. Het wordt aanbevolen om de gevel eerst te laten reinigen en indien nodig te repareren. Het reinigen kost 5 tot 20 euro per vierkante meter. De reparatiekosten zijn afhankelijk van de conditie van de muren.

Het aanbrengen van vochtwerende verf op de buitenmuur kost 15 tot 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van het omstandigheden ter plekke. Als u ervoor kiest om nieuwe gevelbekleding aan te brengen kost dat minimaal 40 euro per vierkante meter.

Lees meer over de gevolgen van schimmel op uw gezondheid op Gezondheidenmilieu.be