Dakbedekking gaat, mits goed onderhouden, zeer lang mee. Sommige soorten zelfs 100 jaar! Toch kan het voorkomen dat je dak een onderhoudsbeurt nodig heeft. Laat een vakman elk jaar naar je dak kijken of er onderhoud nodig is. En heb je een vermoeden dat je dak toe is aan een inspectie beurt? Schakel dan zo snel mogelijk een dakwerker in. Hoe eerder je het probleem hebt behandeld, hoe makkelijker het te herstellen is. Benieuwd hoe je herkent wanneer je dak onderhoud nodig heeft? Lees dan snel verder.
Wat zijn de oorzaken van dakschade?
Een dak beschermt je huis tegen verschillende (weer)omstandigheden. Je dak heeft veel te verduren, in bijna alle gevallen heeft dit grote schade als gevolg. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van dakschade?
- Stormschade. Het gebeurt niet vaak, maar een flinke storm kan schade aan je dak aanbrengen. Dakpannen kunnen beschadigd raken of verdwijnen, dakleer kan verschuiven en nokvorsten kunnen sneuvelen.
- Daklekkage. Een lekkend dak is enorm vervelend. Naast dat het schade veroorzaakt aan je woning kan het ook je inboedel vernielen.
- Houtrot of insecten. De dragende balken van je dak kunnen flink zijn aangetast door houtrot of insecten. De dragende balken vormen je dakstructuur en zijn dus van cruciaal belang voor een gezond dak.
Meer weten over dakschade en hoe dit hersteld kan worden? Lees hoe een dakwerker schade kan herstellen op gecadak.be.
Dakbedekking van een plat dak repareren
Een plat dak is kwetsbaarder voor beschadigingen dan een hellend dak. Bij een flinke regenbui bijvoorbeeld: regenwater kan niet snel weglopen. Hierdoor raakt het materiaal van een plat dak eerder beschadigd door regenwater. Gelukkig zijn materialen zoals EPDM, bitumen en PVC eenvoudig te repareren. Zo is een gat of kleine scheur makkelijk door een vakman op te sporen en te herstellen.
De dakwerker maakt in de meeste gevallen gebruik van een reparatiestrook. Deze strook wordt over het beschadigde oppervlak heen geplakt zodat dakbedekking weer waterdicht is! Naast een reparatiestrook kan er ook een speciale kit worden gebruikt om kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren. Met deze speciale kit is de opening zo weer gedicht.
Dakbedekking van een hellend dak herstellen
Beschadiging aan het dak valt bij een hellend dak sneller op, afhankelijk van het materiaal wat er op het dak ligt. Denk bij dakpannen aan een beschadigde of verschoven dakpan. Vaak is het bij dakpannen niet nodig om ze volledig te vervangen. De dakwerker schuift de dakpan weer netjes op zijn plek en je dak is weer waterdicht!
Is de dakpan wel kapot?
Dan vervangt de dakwerker de dakpan. Natuurlijk met een dakpan van hetzelfde type materiaal en kleur.
Hoe wordt houtrot verwijderd?
Houtrot zijn schimmels die je dakstructuur aantasten. Houtrot valt niet snel op en daarom is het belangrijk om regelmatig je houtwerk te controleren op aantastingen. Let op zwakke plekken in het hout, loslaten van verf of verkleuring. Zie je iets aan de dakstructuur wat niet klopt? Schakel dan zo snel mogelijk een vakman in! De vakman verwijdert aangetast hout en voert herstelwerkzaamheden uit zodat je dak zich weer opnieuw in top conditie begeeft.
Is er een premie voor dakherstelling beschikbaar?
Voor verschillende herstelwerkzaamheden kun je aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Denk bij werkzaamheden die hieronder vallen aan het afbreken en vervangen van bestaande dakstructuur, het vervangen van dakgoten en regenpijpen en het vernieuwen van de dakafwerking.
Hoeveel je ontvangt is afhankelijk van je inkomen. Maar gemiddeld ontvang je 20% of 30% van je totale investering terug. Of je recht hebt op deze premie ligt aan een aantal voorwaarden. Zo moet je woning mimimaal 30 jaar oud zijn en in het Vlaamse Gewest liggen. Daarnaast moet je investering in dakherstelling minimaal €2.500,- euro zijn. Meer weten over deze Vlaamse renovatiepremie? Je leest er meer over op vlaanderen.be.