DakrenovatieIn deze blog gaan we het hebben over dakrenovatie. We hebben het over de prijzen van dakrenovatie, maar ook over het plaatsen van dakisolatie, onderdak en het vernieuwen van dakconstructie. We geven op het laats nog wat aandachtspunten/tips voor een dakrenovatie, want voordat je gaat beginnen is het altijd verstandig om goed geïnformeerd te zijn.

Dakrenovatie

Als u te lang wacht met het laten uitvoeren van een dakrenovatie dan kan het kostenplaatje erg hoog oplopen omdat uw gehele dakconstructie wel eens aangetast zou kunnen zijn en u een compleet nieuw dak nodig heeft. Hier geven wij u een beter inzicht over de gemiddelde kosten van het vervangen van uw dakbedekking, iets wat altijd aan bod komt tijdens een dakrenovatie of het laten renoveren van uw dak. Dan kan een complete dakrenovatie nodig zijn, waarbij het dakbeschot, de isolatie en panlatten vervangen worden en nieuwe dakbedekking wordt gelegd, zoals dakpannen of (geïsoleerde) dakpanplaten. Een dakrenovatie laat u uitvoeren als de dakbedekking grote scheuren heeft opgelopen door bijvoorbeeld hagelschade.

Als er een kleine dakreparatie nodig is omdat u bijvoorbeeld last heeft van verschoven dakpannen op uw hellende pannendak of kleine scheurtjes in de dakbedekking op een plat dak, dan hoeft natuurlijk niet het gehele dak vervangen te worden of een complete dakrenovatie uitgevoerd te worden. Moet je straks namelijk jaarlijks een dakreparatie laten uitvoeren en slaap je minder goed door de onzekerheid van terugkerende lekkages, dan zijn dit uiteindelijk alleen maar extra zorgen en kosten bovenop de dakrenovatie die vroeg of laat toch moet plaatsvinden.

Dakrenovatie prijzen

Een dakrenovatie wil eigenlijk niets anders zeggen dan het vernieuwen van uw oude platte of schuine dak van uw woning. Je hoeft bij een dakrenovatie trouwens niet de hele dakbedekking te vernieuwen; als een bepaalde kant bijvoorbeeld meer versleten is door het weer, kan je kosten besparen door enkel dit deel te voorzien van een nieuwe dakbedekking. Met dakrenovatie kun je volledig het oude dak isoleren, vervangen en voorzien van nieuwe dakpannen.

Voor het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe dakbedekking betaal je ongeveer €50,- per m². Voor een dakrenovatie inclusief dakisolatie plaatsen, ligt de prijs per m² rond de €75,-. Ook een dakrenovatie van een plat dak bestaat meestal uit het vernieuwen van de dakbedekking Bij een bitumineuze bedekking is het soms mogelijk om een nieuwe laag over de oude te leggen. Bij het renoveren van een schuin dak ( pannendak ) in plaats van een plat dak dan bedoelen we met een dakrenovatie dat alle dakpannen vervangen worden en de panlatten worden vernieuwd. Als er een kleine dakreparatie nodig is omdat u bijvoorbeeld last heeft van verschoven dakpannen op uw hellende pannendak of kleine scheurtjes in de dakbedekking op een plat dak, dan hoeft natuurlijk niet het gehele dak vervangen te worden of een complete dakrenovatie uitgevoerd te worden.

Wat kost een dakrenovatie?

Hieronder zie je een tabel met de verschillende kosten van een dakrenovatie

Soort dakrenovatieGemiddelde prijs per m²
Plat dak€75,- tot €100,-
Hellend dak€75,- tot €130,-
Dakbeschot vernieuwen€85,- tot €150,-
Dakisolatie€40,- tot €60,-

Nieuwe dakbedekking

Als u op zoek bent naar dakbedekking voor uw platte dak dan zijn er 3 populaire soorten: bitumen dakbedekking , PVC dakbedekking en EPDM dakbedekking Kijkend naar de dakbedekking kosten ziet u dat bitumen de goedkoopste optie is. Dit is tevens ook de meest toegepaste soort op platte daken maar dit is wel aan het veranderen. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, het isolatiebedrijf brengt isolatieplaten aan en dekt dit af met een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Bitumen, EPDM, pvc en een groen dak zijn voorbeelden van dakbedekkingssoorten voor platte daken. Platte daken zoals op een schuur, dakkapel, dakterras of erker hebben bijvoorbeeld bitumen (bitumineuze), epdm of pvc als dakbedekking.

Bitumen dakbedekking is een ijzersterk materiaal om platte daken mee te bedekken. Als kleine reparaties niet meer volstaan, de schade te groot is of de dakbedekking het einde van de levensduur heeft bereikt, is het nodig om het platte dak te vervangen. Waar EPDM geen onderhoud nodig heeft, doet u er goed aan om het bitumen eens per jaar te controleren op mos en algen, zodat u het vervangen van de dakbedekking zo lang mogelijk kan uitstellen.

Dakisolatie plaatsen

Door goede dakisolatie te laten plaatsen kunt u jaarlijks wel honderden euro’s aan stookkosten besparen. Gaat er veel warmte in je huis verloren en wil je graag een goede dakisolatie aanbrengen, dan is het aan te raden om hiervoor een goede dakspecialist in de arm te nemen. Glaswol is relatief goedkoop en heeft een goede isolatiewaarde voor uw dakisolatie Om met glaswol uw dak te isoleren moet er een onderdak aanwezig zijn.

De RC-waarde van uw woning of kantoor wordt aanzienlijk vergroot door het plaatsen van dakisolatie platen van PU (polyurethaan) of PIR (polyisocyanuraat ) onder de dakbedekking. Lees hier alle dakisolatiemogelijkheden zoals isolatie laten plaatsen vanaf de binnenzijde of buitenzijde van het schuine of platte dak, de prijzen van de verschillende soorten dakisolatie, en hoe het in zijn werk gaat als u uw dak laat isoleren door een erkende dakdekker met of zonder subsidie. Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde begint met het het plaatsen van een houten of metalen frame, hier tussen worden de isolatieplaten aangebracht. Dakisolatie aan de binnenzijde kan met glaswol, rotswol of met isolatieplaten.

Onderdak plaatsen

Je onderdak biedt een goede bescherming als het wind- en waterdicht is en daarnaast damp-open is. Vocht in de woning wat in het isolatiemateriaal komt kan dan alsnog naar buiten verdampen. De meeste dakpannen zijn tegenwoordig voldoende vochtbestendig, maar toch zweren tal van fabrikanten ook nu nog bij een goede verluchting en zijn van mening dat een luchtspouw tussen onderdak en dakbedekking even belangrijk is als deze tussen twee muren, niet alleen om de dakpan de beschermen maar ook om de onderliggende houtstructuur te laten uitdrogen. Om zo’n isolatielaag te laten plaatsen zonder onderdak moet er gebruik worden gemaakt van isolatieplaten die onder het pannendak worden aangebracht. Wanneer de dakpannen of leien van het dak regelmatig vochtig zijn aan de binnenkant kun je toch beter een onderdak laten plaatsen.

Het onderdak is dus een laag die tussen het dakbedekking en het isolatiemateriaal in wordt geplaatst. De isolatie mag rechtstreeks tegen de Menuiserite platen geplaatst worden zonder risico dat het onderdak tegen de dakbedekking wordt geduwd. Mocht u isolatie hebben geplaatst onder uw dak, dan zorgt het onderdak ervoor dat damp of vocht alsnog de woning kan verlaten en zo hoeft u zich geen zorgen te maken over aantasting van de dakconstructie.

Dakconstructie vernieuwen

Als uw een lekkage dak heeft en u wilt een dakreparatie of nieuwe dakbedekking laten aanleggen of zelfs uw dakpannen vervangen , zullen wij er voor zorgen dat de kosten niet te hoog uitvallen. Bij een dakrenovatie zorgt een dakdekkersbedrijf uit Panningen voor het vernieuwen van de dakbedekking van een plat of hellend dak, zoals dakleer of dakpannen. Afhankelijk van jouw situatie is het bijvoorbeeld nodig om de dakpannen, muurplaat of dakbedekking te vervangen, isolatie aan te brengen of een overzetdak te laten plaatsen. Ook een dakrenovatie van een plat dak bestaat meestal uit het vernieuwen van de dakbedekking Bij een bitumineuze bedekking is het soms mogelijk om een nieuwe laag over de oude te leggen.

De prijs van bijvoorbeeld dakbedekking laten aanbrengen op een plat dak zal natuurlijk goedkoper wezen dan een compleet dak laten vernieuwen. De kosten voor het laten vernieuwen van uw bestaande dak zijn mede afhankelijk van het aantal m2. Ook is het belangrijk of het om dakpannen gaat of bitumen dakbedekking.

Aandachtspunten dakrenovatie

Je hoeft bij een dakrenovatie trouwens niet de hele dakbedekking te vernieuwen; als een bepaalde kant bijvoorbeeld meer versleten is door het weer, kan je kosten besparen door enkel dit deel te voorzien van een nieuwe dakbedekking. Die dakrenovatie willen we gebruiken om onder het dak meteen goed te isoleren, want ik kijk nu recht tegen mijn dakpannen aan. Een grondige dakrenovatie kan soms meer dan een week in beslag nemen en uw woning zal tijdens die periode worden voorzien van steigers en worden omringd door vakmensen. Als de dakbedekking te zwaar wordt is het noodzakelijk om een complete dakrenovatie te ondergaan of wanneer je het platte dak wil isoleren.

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt voor jouw type dakrenovatie raadpleeg dan de dakdekker of leg de vraag voor bij de gemeente. Deze dakisolatie is mooi te combineren met dakrenovatie, dan moeten de dakpannen er toch af. Een goeie dakisolatie is alleen mogelijk wanneer er voldoende luchtdichtheid is. Als er koude buitenlucht of wind door het dak kan, worden de voordelen van de isolatie gefnuikt en zal de dakrenovatie je weinig opleveren.

En dan als laatste een van de grootste aandachtspunten. Huur een dakdekker in. Het is zo verstandig om een dakdekker in te huren, je kunt het namelijk allemaal wel zelf gaan doen maar je hebt er waarschijnlijk geen verstand van. Een dakdekker weet waar hij of zij mee bezig is en maakt de vaak de juiste keuzes. Als je ervaring hebt dan kun je het altijd zelf proberen, maar heb je dat niet dan is het beste wat je kan doen een dakdekker inschakelen.

Interessante links