Een muffe geur. Loslatend behang. Condens op ramen. Zilvervisjes. Allemaal signalen die erop kunnen duiden dat u een vochtprobleem in huis hebt. Bijna 1 op de 5 huishoudens in België heeft last van vochtproblemen. Het is zeer belangrijk om dit vochtprobleem aan te pakken! Te veel vocht in huis kan u gezondheidsproblemen als ademhalingsproblemen en allergieën verergeren. In dit artikel gaan we in op de vraag: hoe voorkomt u vocht in huis?

Meet de luchtvochtigheid

Twijfelt u erover hoe het met de luchtvochtigheid in uw huis gesteld is? Kijk dan eens naar de aanschaf van een hygrometer. Een hygrometer meet de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Het beste is als deze tussen de 40% en 60% ligt.

Vocht in huis voorkomen

U kunt verschillende aanpassingen uitvoeren om het vochtprobleem terug te dringen. Dit zijn aanpassingen die u makkelijk zelf kan uitvoeren en grotere aanpassingen die een professional voor u kan uitvoeren.

Kleine aanpassingen:

 • Goed ventileren. Zet dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes open.
  Ventileren is het belangrijkste na het koken, douchen en slapen. Zet ook even een extra raam open wanneer u veel mensen in huis hebt (gehad).
 • Hang de was buiten. Uw was binnen laten drogen zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.
 • Zet de thermostaat in de kamer niet onder de 15 graden in de winter.
 • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Het kookvocht kan dan goed afgevoerd worden.

Grotere aanpassingen:

 • Breng isolatie aan. Hoe warmer de woning is hoe minder kans er op condensatie is. Tevens zorgt dit ervoor dat vocht minder snel binnen komt. Denk hierbij aan het laten isoleren van uw spouwmuur of bijvoorbeeld de kruipruimte.
 • Naast isolatie kunt u er ook voor kiezen om een vochtwerend product in de muur te laten spuiten. Als resultaat heeft de muur een waterkerende laag. Deze techniek is vooral geschikt om optrekkend vocht tegen te gaan. Op deze manier is uw muur aan de binnenkant beschermd tegen grondwater.
 • Dicht gaten op de begane grond bij bijvoorbeeld de meterkast en keukenafvoer.
 • Wanneer u enkele beglazing heeft kijk dan eens naar de vervanging hiervan naar dubbele beglazing. Condensatievocht is vaak goed te zien bij enkele beglazing.
 • Het waterdicht maken van de kelder. Een populaire ruimte voor vocht is de kelder. U kunt ervoor kiezen om de kelder te laten dichten. Dit kan door middel van kelderbekuiping en bijvoorbeeld kelderdrainage. Het voordeel van de kelder dichten is dat u een extra leef- of opslagruimte voor uzelf creëert!

Op de website pvdv.be kunt u vrijblijvend offertes aanvragen van specialisten in uw buurt die uw vochtprobleem kunnen oplossen.

Ventilatiesysteem laten plaatsen

Heeft u inderdaad een vochtprobleem in huis dan is dit met een ventilatiesysteem op te lossen. Een ventilatiesysteem zuivert de lucht in uw woning. Naast lucht worden ook vuil, stofdeeltjes en vocht in de ventilatievacht gezogen.

Wist u dat u met een ventilatiesysteem aanspraak kan maken op de renovatiebonus en een lager btw-tarief?

Renovatiebonus

Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem krijgt u geen premie maar de plaatsing telt wel mee voor de renovatiebonus. Als u naast de plaatsing van een ventilatiesysteem minstens 2 andere premies van Fluvius combineert kan u de bonus krijgen. Denk hierbij aan andere energiebesparende maatregelen als het laten isoleren van uw woning of de aanschaf van een warmtepomp. De renovatiebonus voor een eengezinswoning is bij 3 investeringen al €1.250,- euro!

Er zijn een paar voorwaarden gesteld waar het ventilatiesysteem aan moet voldoen voor de bonus. Zo moet het systeem een warmterecuperatie van minimum 75% hebben. Dit betekent dat het systeem genoeg warmte mee terug moet geven aan de aangezogen buitenlucht. Wilt u meer informatie over de totaalrenovatiebonus kijkt u dan op fluvius.nl.

Verlaagd btw-tarief

Naast deze bonus kunt u voor het plaatsen van een ventilatiesysteem in de badkamer aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6%. Hiervoor moet u wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet uw woning ouder dan 10 jaar zijn en moet de levering en plaatsing van het ventilatiesysteem door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dus wanneer u zelf een ventilatiesysteem plaatst kunt u geen verlaagd btw-tarief krijgen. Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën kunt u meer informatie vinden over het verlaagde btw-tarief.

Vocht in huis veroorzaakt vele ongemakken en kan voor gezondheidsproblemen zorgen. U kunt zelf al met kleine aanpassingen ervoor zorgen dat het vochtprobleem iets terug wordt gedrongen, maar een professional op dit gebied kan u helpen het probleem helemaal terug te dringen.