Oorzaken van kortsluiting

Kortsluiting is geen pretje. Het kan hele slechte gevolgen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het in brand vliegen van een apparaat of dat de stroom in je huis uit valt. Het is dus altijd goed om te weten hoe je ervoor kan zorgen dat de kans op kortsluiting zo klein mogelijk is.

Op deze pagina vertellen we je over de belangrijkste oorzaken die zorgen voor kortsluiting in je huis. Zo kan je hier op gaan letten en mogelijk voorkomen dat het jou gebeurt dat er kortsluiting ontstaat. Lees dus snel verder!

Kortsluiting door oude apparaten

Veel korstsluiting wordt veroorzaak door oude apparaten. Het gaat hier dan vooral om apparaten die al een lange tijd niet zijn onderhouden. Doordat kabels verslijten is er kans dat er bijvoorbeeld vocht in deze kabels komt.

Dit vocht kan er vervolgens voor zorgen dat er kortsluiting ontstaat in je huis. Het is dus verstandig om regelmatig deze apparaten te onderhouden of te vervangen. Zo voorkom je dus kortsluiting.

Kortsluiting door versmolten kabels

Naast kortsluiting door oude apparaten is kortsluiting ook mogelijk door versmolten kabels. Kabels kunnen gaan smelten wanneer deze niet op de juiste manier aangelegd zijn. Hierdoor kan de warmte niet ontsnappen en kunnen twee kabels met elkaar versmelten.

Wanneer de binnenkant van de ene kabel tegen de binnenkant van de andere kabel tegen elkaar aan komt zal er een grote hoeveelheid stroom ontstaan die voor een kortsluiting zorgt.

Dit komt, omdat de stop in de meterkast de stroom op dat moment niet meer kan verwerken en hierdoor zal die dus uit de meterkast gaan springen. Dit zorgt dan weer voor een stroomstoring in je huis. Het kan in sommige gevallen verstandig zijn om elektraklussen aan een professionele elektricien over te laten. Al helemaal als je zelf twijfelt over wat je moet doen.

Lees hier meer over tips om kortsluiting te voorkomen.