wat kost vochtbestrijding
Vocht in muren komt veel voor in de Nederlandse woningen. Het is vaak ook nog eens een hardnekkig probleem dat slecht is voor de gezondheid. Het is ook belangrijk om dat vocht te bestrijden. In veel gevallen wordt gedacht dat het vochtvrij maken van muren duur is. Of wanneer u een woning huurt kan het zijn dat u denkt dat de woningcorporatie dat voor u moet doen en dat geeft rompslomp of onkosten waar u niet op zit te wachten. Ook bent u dan afhankelijk van de woningcorporatie die bepaalt of en wanneer ze dat gaat oppakken.

Gemiddelde kosten van vochtbestrijding muren

Toch vallen de kosten van vochtbestrijding van uw muren erg mee. De prijs hangt immers af van het soort vocht dat je wilt aanpakken en dan kan de prijs duurder of goedkoper uitvallen. Ook de keuze van het materiaal speelt mee in de prijsbepaling. Gemiddeld variëren de kosten van €800 tot €2200 euro voor de bestrijding van optrekkend vocht en van €900 tot €3000 euro bij doorslaand vocht waarbij je echt natte buitenmuren kunt hebben.

Ontvang een verbeteringspremie voor de vochtbestrijding van uw woning. Op vlaanderen.be staat meer informatie.

injecteren vochtbestrijding

Kosten van impregneren

Heb je last van doorslaand vocht, dan dien je de betreffende muur te impregneren. Hierbij krijgt de muur een beschermende laag. Deze laag vult richels in de stenen op en maakt de muur waterafstotend. Het absorptievermogen van de stenen daalt waardoor er minder waterdamp uw woning in kan dringen. Vooral bij hoekwoningen en aan de regenzijdes van een woning is dat voordeel goed te zien. Voor het impregneren van je muur betaal je gemiddeld €10 per m². Bij een bestaande woning dient de muur eerst nog gereinigd te worden en slechte voegen moeten eerst worden hersteld voordat met impregneren kan worden begonnen. Hierdoor kan het impregneren nog ietsje duurder uitvallen.

Prijstabel: impregneren buitenmuren

WerkzaamhedenGemiddelde prijs*
Impregneren€10,- per m²
Impregneren + gevelreiniging€15,- tot €25,- per m²

* Dit zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren.

Bronvermelding tabellen: Vosec.be

Op financien.belgium.be staat hoeveel btw u moet betalen voor het impregneren. Voor een woning van minstens 10 jaar oud geldt bijvoorbeeld het verlaagde btw-tarief wanneer u de gevel ook laat reinigen.

Kosten van injecteren

Injecteren doe je als er sprake is van optrekkend vocht. Dit injecteren gebeurt aan de buitenkant van de muur behalve als je een spouwmuur hebt. In dat geval wordt ook de binnenkant van de muur geïnjecteerd. Het injecteren van een muur kost gemiddeld € 100 per lopende meter. Injecteren doe je dus bij optrekkend vocht en impregneren bij doorslaand vocht. Bij optrekkend vocht krijgt je muur een injectie met een vochtwerende substantie en bij doorslaand vocht wordt aan de buitenkant van de muur een vochtwerende vloeistof aangebracht.

Prijstabel: injecteren muren

WerkzaamhedenGemiddelde prijs*
Injecteren buitenmuren of binnenmuren€100,- per lopende meter
Injecteren buiten- en binnenmuren€175,- tot €200,- per lopende meter
Injecteren + afwerken muur€250,- tot €300,- per lopende meter

* Dit zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren.

Video: injecteren van de muren

Bekijk deze video om te zien hoe een vochtspecialist de muren injecteert tegen optrekkend vocht en de meer netjes afwerkt:

In dit onderzoek van WTCB zijn diverse injectiemiddelen vergelijken. Bekijk het resultaat van het onderzoek op wtcb.be.

Kosten van schimmel verwijderen

Is er dusdanig sprake van vochtoverlast dat je overal schimmels ziet? Dan moeten die natuurlijk eerst worden verwijderd. Ook dit is specialistenwerk. Een specialist kan de soort schimmel bepalen, de ernst ervan en welke oppervlakte behandeld moet worden wil de muur helemaal schimmelvrij zijn. Schimmel in je woning is niet alleen schadelijk voor je muren, maar ook voor je gezondheid. De kosten voor het verwijderen van schimmel voor een oppervlakte van 3 vierkante meter zijn €75. Moet er ook opnieuw gekit worden en opnieuw geschilderd dan lopen de kosten op naar €500 per 10 vierkante meter. Belangrijk is om je te realiseren dat je met het verwijderen van de schimmel het vochtprobleem niet aanpakt. Schimmels zijn namelijk het gevolg van de vochtproblemen. De focus dient dus te liggen op de aanpak van de vochtproblemen. Dat betekent dat je de kosten voor het verwijderen van de schimmel dient mee te nemen in de totale vochtbestrijding.

Prijstabel: prijzen verwijderen schimmelplekken

WerkzaamhedenGemiddelde prijs*
Verwijderen van schimmel€25,- per m²
Weghalen schimmelvorming + afwerken van de muur€30,- tot €40,- per m²
Verwijderen schimmelplekken + kitten€50,- per m²

* Dit zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren.

Lees meer over schimmel en de invloed op uw gezondheid:
Artikel: Blootstelling aan schimmels in door vocht beschadigde gebouwen (bron: gezondheidenwetenschap.be)
Informatie over schimmel en gevolgen voor gezondheid op gezondheidenmilieu.be.
Artikel: Verontreiniging van het binnenmillieu (bron: leefmillieu.brussel)

verwijderen schimmel

Kosten voor de afwerking

Nadat de muren vochtvrij zijn gemaakt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de afwerking. Je gaat toch niet tegen een onafgewerkte muur kijken? Tenzij je houdt van een industriële look, zal je flink geduld moeten uitoefenen. Na het injecteren duurt het gemiddeld namelijk nog zo’n 6 tot 12 maanden voordat de binnenmuur droog is. Een oplossing is om een zout en vochtwerend membraam tussen de behandelde muur en de afwerking te plaatsen. De prijs hiervan is ongeveer € 20 per m2, maar je kan dan wel meteen aan de slag met stukadoren of schilderen. En ook dat kun je natuurlijk uitbesteden. Een stukadoor kost ongeveer €25 m2 en een schilder is iets duurder, zo ongeveer 30 m2.

Lees in dit artikel van zimmo.be hoe je vochtproblemen herkent.